Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
nieokreślona
(4)
Autor
Chorążyczewska Tamara
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Rusin Sławomir
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Gotowanie
(2)
Córki Bożej Miłości
(1)
Dzieci
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Niemowlę
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Pustelnik, Anastazja
(1)
Zakonnice
(1)
Temat: czas
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Pogórze Dynowskie
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Biografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(86)
Edukacja i pedagogika
(42)
Socjologia i społeczeństwo
(29)
Biologia
(19)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(18)
Kulinaria
(4)
Religia i duchowość
(18)
Medycyna i zdrowie
(15)
Psychologia
(15)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(14)
Literaturoznawstwo
(13)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Podróże i turystyka
(12)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(11)
Językoznawstwo
(10)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(9)
Architektura i budownictwo
(7)
Kultura i sztuka
(6)
Rozwój osobisty
(6)
Filozofia i etyka
(5)
Hobby i czas wolny
(5)
Inżynieria i technika
(5)
Nauka i badania
(5)
Informatyka i technologie informacyjne
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Archeologia
(2)
Fizyka i astronomia
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Transport i logistyka
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Alpinizm
(1)
Architektura i zdobnictwo kościelne
(1)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Budownictwo na Podhalu
(1)
Buiologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Kult Matki Bożej
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Matematyka
(1)
Poezja polska
(1)
Rzeźba ludowa
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Szaflary
Brak informacji o dostępności: sygn. 25024 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Szaflary
Brak informacji o dostępności: sygn. 25258 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ignaś Ziółko gotuje! / Joanna Krzyżanek)
Trzecia część kulinarnych przygód Ignasia Ziółki. Ignaś Ziółko i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do warzywniaka. Przeżywają w nim przygodę, która pachnie jak koperek, smakuje jak marchewka i jest miękka jak papka z zielonego groszku. Przez kilka dni przygotowują kolorowe i zdrowe potrawy. Próbują znaleźć odpowiedzi na warzywne pytania: Dlaczego należy jeść cebulę? Czy od marchewki zęby stają się marchewkowe? Czy brukselka ma coś wspólnego z Brukselą? I czy ogórki lubią być zamknięte w słojach z czosnkiem i chrzanem? [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Szaflary
Brak informacji o dostępności: sygn. 24226 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siostra Anastazja : życie pełne smaku / Sławomir Rusin. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 170, [6] stron : fotografie ; 21 cm.
Przez żołądek do serca. Miliony razy. Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: "Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również. Pierwsze wydanie "103 ciast siostry Anastazji" ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów). [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Szaflary
Brak informacji o dostępności: sygn. 26388 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej